top of page

Hogyan csináljuk? - Fokozott biztonságú elektronikus aláírás a beleegyező nyilatkozatokhoz

Nézze meg ezt a részletet

egy Bölcsességfog műtéti beleegyezőből:


Fokozott biztonságú elektronikus aláírás és digitális aláírás
Fokozott_Biztonságú_Elektronikus_Aláírás_és_Minősített_Digitális_Aláírás

Mit érdemes megfigyelni?


  1. A páciens aláírás-képe rendkívül részletgazdag, jól elemezhető. Ez az általunk használt, a Kormány hivatalokból, Okmányirodákból, Postákról jól ismert Wacom típusú aláíró eszköz minőségének és a speciális tollnak köszönhető;

  2. A kézírás képe láthatóan bele van ágyazva egyéb szövegrészekbe, azok nélkül nem másolható át más dokumentumokba;

  3. A beteg aláírásának az időpontja jól látható a minősített időbélyegzőn (2024. február 21- szerda, 22:49);

  4. És ami nem látható: a grafikus aláíráskép mögött a kézírás egyéb biometrikus jellemzői (toll-nyomás, sebesség vektorok…) is tárolásra kerülnek;

  5. Az orvos a beleegyező nyilatkozatot ún. bizalmi szolgáltatótól származó minősített digitális aláírásával és időpecséttel hitelesítette és zárolta. Az informatikai zárolás után a dokumentum legkisebb megváltoztatása is azonnal, láthatóan érvénytelenné teszi az aláírást.


Ezek eredményeként a páciens aláírása megfelel a „Fokozott biztonságú elektronikus aláírás” követelményeinek.


~


Egy bíróság egyetlen papírra vetett szabadkézi aláírást sem fogad el feltétel nélkül, ha az nem közjegyző által vagy más módon hitelesített. Ezek hiányában az aláírás hitelességét per esetén írásszakértő bevonásával támasztják alá. Ugyanez a helyzet az elektronikus aláírások esetében is.


Ha egy elektronikus aláírás minősített bizalmi szolgáltatótól származik, azt minden bíróság bizonyító erejű okiratként elfogadja.

A páciensektől azonban nem várható el, hogy minősített aláírás tanúsítvánnyal rendelkezzenek. Számukra az EU „eIDAS” rendeletén alapuló, CCXXII. „Bizalmi törvény” nyújt lehetőséget, az elektronikus aláírások különböző erejű változatainak használatára.


Mi kifejezetten erre a célra kifejlesztett aláíró eszköz és szoftver használatával, nyilvános kulcsú „PKI” alapú, időbélyeggel ellátott Fokozott biztonságú elektronikus aláírást hozunk létre. Ezt szabványos digitális kulcsként helyezzük el a beleegyezőkben, hozzájáruló nyilatkozatokban. A dokumentumot az orvos időbélyegzett digitális aláírásával ellenjegyzi (ez származhat minősített bizalmi szolgáltatótól is), és zárolja azt minden további változtatás elől.


Az aláírt dokumentumból egy példányt Email-ben küldünk a páciensnek is. Ezzel erősítjük a letagadhatatlanságot.


A rendelőben tárolt dokumentum később bármikor átadható ellenőrzésre az aláírás eredetiségének, időbeliségének és a dokumentum sértetlenségének vizsgálatára.

 


A digitális dokumentum-kezeléssel egy nagy lépést tehet a jövő fogászata felé!


Ajánlatunkat megnézheti ide kattintva:

Kétféle rendelő van:

aki már használja a digitális nyomtatványokat … és aki hamarosan használni fogja!
Fokozott biztonságú elektronikus aláírás és digitális aláírás
Mitró István

Comments


Kiemelt bejegyzések
Legutóbbi témák
Kövess minket
Szürés kategóriára
Archívum
  • Facebook Basic Square
bottom of page